Kerst vieren zonder vlees?

Makkelijke recepten voor vleesvrij gourmetten

Het is bijna kerst en dat betekent dat er weer héél veel etentjes aankomen.

Een paar weken geleden organiseerden wij voor onze vrienden een ‘pre-kerstdiner’ omdat Bas (mijn vriend) en ik zelf niet in Nederland zijn met kerst. We wilden een leuke avond maar hadden geen tijd om dagen in de keuken staan en een 6-gangendiner te bereiden. Dus wat doe je dan? Precies! Gourmetten.

Ik weet zeker dat wij niet de enigen zijn met dit niet-super-originele-idee. Uit onderzoek blijkt zelfs dat vier op de vijf Nederlanders tijdens Kerstmis aan het gourmetten is! Wow. Dat betekent in veel gevallen: heel veel 1-ster-beter-leven vlees op tafel. En daar worden we natuurlijk niet zo blij van. Hoeveel gourmetavondjes heb jij op de planning staan deze dagen? En heb je al nagedacht over wat jij gaat bijdragen aan deze avond?

Hoeft ook niet! :) Ik heb namelijk een paar hele makkelijke recepten voor je uitgeschreven zodat jij ervoor kan zorgen dat er veel minder vlees en zuivel nodig vanavond. En geloof mij, ook de vleeseters ga je omver blazen met deze simpele gerechten.

Vervang bijvoorbeeld de kant en klare knoflooksaus en kruidenboter voor deze makkelijke varianten, marineer plantaardige kipstukjes en kijk ook even naar de snelle tips onder aan de pagina voor als je echt geen zin hebt om in de keuken te staan.

Recept: Vegan Kruidenboter

Wat heb je nodig
200 gram sojaboter (ik gebruikte de boter van Alpro soja).
50 gram verse peterselie
30 gram verse bieslook
2 teentjes knoflook
Zeezout
Peper

Aan de slag
Knip de bieslook en peterselie in kleine stukjes
Snijd de knoflook fijn
Meng de kruiden, knoflook en boter en breng op smaak met peper en zeezout
Zet de kruidenboter een paar uur in de koelkast zodat de smaken er goed intrekken (minstens een uur)

Leuk om te weten

Ik moest halverwege de avond een portie bijmaken omdat we te weinig hadden. Dus als je met meer dan 13 man gaat gourmetten dan kun je ook voor een dubbele portie gaan. Scheelt weer in de keuken staat terwijl de rest gezellig bijkletst.

Recept: Vegan Knoflooksaus

Vaak worden vegan knoflooksausen gemaakt op basis van sojayoghurt. En eerlijk is eerlijk, ik vind dat meestal niet zo lekker. De soja geeft toch een beetje een rare nasmaak. Deze knoflooksaus daarentegen is echt heerlijk én niet onbelangrijk, binnen 5 minuten in elkaar geflanst! Hier ga je de carnivoren niet mee teleurstellen.

Wat heb je nodig
1/2 pot Remia mayolijn
4 teentjes knoflook (lekker stinken)
1 eetlepel gedroogde peterselie
3 steeltjes verse bieslook
Scheutje limoensap (ik koos voor verse limoen)
1 theelepel olijfolie
Peper

Aan de slag
Snijd de knoflook fijn
Knip de versie bieslook in kleine stukjes
Doe alle ingrediënten in een schaaltje en roer door
Laat even staan zodat de smaak er goed in kan trekken (minstens een half uur)

Bonustip
Maak hem nog lekkerder met een beetje paprika- en kerriepoeder!

Leuk om te weten

Remia Mayolijn is echt de lekkerste vegan mayo die er bestaat en niet van echt te onderscheiden. Een niet-vegan-vriendin van mij koopt alleen nog maar Remia Mayolijn.

“Veel lekkerder dan gewone"

Recept: plantaardige kipspiesjes

Let op: net als bij ‘echte’ kip moet de marinade intrekken, houd hier rekening mee.

Wat heb je nodig

1 pakje plantaardige kipstukjes (die van de Vegetarische Slager zijn heel lekker maar de goedkopere variant van de AH kan er ook goed mee door)

klein stukje verse gember, groot gesneden

sap van een halve limoen

1 teentje knoflook

halve rode peper zonder pitjes

2 eetlepels zonnebloemolie

3 eetlepels ketjap manis

satéprikkers


Aan de slag

Snijd de rode peper, knoflook en gember in grote stukken en stop ze in een kom

Voeg de limoensap, zonnenbloemolie en ketjap toe en roer goe door

Voeg de kipstukjes toe, roer goed door zodat de kipstukjes onder de marinade zitten en zet ze afgedekt in de koelkast

Laat de kipstukjes minstens één uur in de koelkast staan zodat de smaken kunnen intrekken

Zet de satéprikkers in een glas water zodat ze straks niet verbranden op de plaat

Haal de kipstukjes uit de koelkast, rijg ze aan de sateprikkers en leg ze op een bord

Eetsmakelijk!

Pannenkoekenmix

Bij ons is gourmetten niet af zonder pannenkoekjes. Oke, ze mislukken altijd (ook als je melk en ei gebruikt) en pannenkoeken maken in zo'n gourmetpannetje is eigenlijk niet te doen maar toch blijft het lekker. Meestal zet ik een stroop, ahornsiroop en jam op tafel voor de zoetekauwers (eigenlijk vooral voor mezelf dus) maar ze zijn hartig ook heerlijk (zie onderaan dit artikel mijn tip voor een goede hartige pannenkoek).

Wat heb je nodig
100 gram volkorenbloem
300 ml plantaardige melk (ik gebruikte ongezoete sojamelk)
1 tl bakpoeder
1/2 tl vanillesuiker
snufje zout
scheutje zonnebloemolie

Aan de slag

Doe de vanillesuiker, bakpoeder en bloem in een kom en roer door
Voeg nu langzaam de melk toe en blijf roeren met een garde zodat er geen klontjes inkomen
Voeg daarna een scheutje zonnebloemolie toe, roer nog even door en klaar is kees

Nog 5 simpele tips om het af te maken

1. Koop bruin stokbrood in plaats van wit. In wit zit vaak melk.
2. Groenten: koop paprika (meerdere kleurtjes), ui en champignons, snijd ze in grote stukken en leg ze op een bord. Ziet er leuk uit en is lekker voor op de plaat of om in kleine stukjes te snijden voor in een hartige pannenkoek.
3. Maak een rauwkostsalade van wortels, appel en rozijn. Zo mis je geen kaas in de salade.
Hoeveelheden: 300 gram geraspte wortel, 1 geraspte appel, 50 gram (blanke) gewelde rozijnen, sap van 1 citroen, 2 tl suiker en 1/2 tl gemalen komijn.
4. Er zijn genoeg vegan burgers die je in vieren kunt snijden en waar je ook prima mee kunt gourmetten. Mijn favoriet: de Beyond Burger. Kost wat, maar dan heb je ook wat.
5. AH heeft nu biologische vegan aioli van het merk Smaakt! Die moet je toch hebben?

Fijne kerst!

Ik wens jullie hele fijne kerstdagen en een heerlijke gourmetavond! Laten we de tafel een beetje mooier en diervriendelijker maken met zijn allen.
Deel de recepten vooral met je vrienden en familie. En ben je trots op een van bovenstaande recepten? Laat het vooral zien op Facebook en Instagram en vergeet mij niet te taggen @veganouk.nl. Ik vind het leuk om mee te genieten van jullie veganistische lekkernijen. :)


Liefs Anouk